водач

водач
вода̀ч <-и>
същ м
вода̀чк|а <-и>
същ ж guìda f

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Поможем написать реферат

Look at other dictionaries:

 • Водач — Село Водач Водач Страна БолгарияБолгария …   Википедия

 • Водач (село) — Село Водач Водач Страна БолгарияБолгария …   Википедия

 • водач — същ. разводач, пътеводител същ. водител, предводител, ръководител, вожд, наставник, напътственик, покровител, челник същ. главатар, байрактар същ. началник, шеф, отговорник същ. лидер същ. войвода …   Български синонимен речник

 • Список населённых пунктов Кырджалийской области —    …   Википедия

 • Города Кырджалийской области — Кырджалийская область# Аврамово (Област Кърджали) > Аврамово (Кырджали) # Аврен (Област Кърджали) > Аврен (Кырджали) # Айрово > Айрово # Албанци (село) > Албанци (село) # Априлци (Област Кърджали) > Априлци (Кырджали) # Ардино > Ардино # Ауста >… …   Википедия

 • Община Черноочене — Страна Болгария Статус община Входит в Кырджалийскую область Население (2005) 15 333 Часовой пояс …   Википедия

 • Черноочене (община) — Община Черноочене Община Черноочене Страна Болгария Статус община Входит в Кырджалийскую область Население (2005) …   Википедия

 • корнак — (фр. cornac) 1. водач на слонови 2. водач на странци …   Macedonian dictionary

 • лидерство — (анг. leader водач) желба за политичко истакнување, настојување на некој политичар да дојде во положба народните маси да го сметаат за водач, првенец, носител на идеологија итн …   Macedonian dictionary

 • пејсмејкер — (анг. pace maker) 1. мед. апарат на батерии кој, сместен во телото на болниот, ја стимулира и регулира работата на срцето 2. тој што го одржува темпото во коњски трки: коњ водач што со својата брзина ги поттикнува другите да го стигнат 3. фиг.… …   Macedonian dictionary

 • трибун — (лат. tribunus) 1. во стар Рим: старешина на околија (на триба) народен застапник пред благородничките власти 2. истакнат говорник, народен водач, популарен човек кај масите 3. фиг. народен водач, демагог …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”